«بسم الله الرحمن الرحیم»

 پژوهشگر محترم

 

با سلام و آرزوی توفیق روزافزون

احتراماً، ضمن سپاس­گزاری از همکاری با همایش ملی «مدیریت جمعیت کیفری؛ نظریه و رویه»، به منظور تدوین و تنظیم چکیده­ ها و مقاله­ ها به شیوه یکسان، «شیوه ­نامه نگارش چکیده ­های تفصیلی و مقاله­ های همایش» تقدیم حضور می­ گردد. تهیه و تنظیم نوشتارها بر اساس شیوه­ نامه موجب امتنان خواهد بود.

دریافت شیوه نامه

                   

                                          با سپاس فراوان

                                کارگروه برگزاری همایش مدیریت جمعیت کیفری؛ نظریه و رویه

 

 

 

همایش مدیریت جمعیت کیفری؛ نظریه و رویه

کیفر مجرمان از ابزارهای قدیمی و در عین حال رایج کنترل اجتماعی و تأمین امنیت اجتماعی است. این ابزار در طول تاریخ، تحولات زیادی را از سر گذارنده و اَشکال و روش‌های متعددی به خود گرفته است. صرف نظر از این‌که مجازات چه توجیهی داشته و چگونه به اجراء گذاشته شود، تحمیل و اجرای آن، همواره در کنار سود و کارکردهای مطلوب احتمالی، هزینه‌هایی نیز برای جامعه و محیط پیرامونی آن به بار می‌آورد. هزینه‌های مالی و غیرمالی زندان، هزینه‌های جانبی سلب حیات و ... از جملة این هزینه‌ها هستند. از این رو، امروزه سیاست‌گذاران جنایی به هنگام استفاده از ابزار کیفری، به هزینه‌ها و فواید حاصل از این ابزار توجه ویژه داشته و از مجازات «به عنوان آخرین حربة» کنترل اجتماعی استفاده می‌کنند. هدف این است که هزینه‌های مادی و معنویِ کیفر برای بزه‌کار، بزه‌دیده، نظام عدالت کیفری و در نهایت، جامعه، به کم‌ترین میزان خود کاسته شده و سودهای ناشی از آن به بیشترین اندازة خود افزایش یابد. از این منظر، مدیریت منابع کیفری و استفادة هوشمندانه از کیفر، در زمان تدوین و اجرای سیاست‌های جناییِ تقنینی، قضایی و اجرایی، مسئلة مهمی است که نباید از آن غفلت شود. زیرا، سیاست‌های تقنینی، قضایی و اجرایی کشور تأثیر انکارناپذیری بر افزایش یا کاهش نرخ جمعیت کیفری دارد. ازدحام جمعیت زندان‌های ایران در سال‌های اخیر نیز به روشنی بیان‌گر همین موضوع است. افزایش روزافزون جمعیت کیفری، به‌ویژه جمعیت زندان‌ها و هزینه‌ها و پیامدهای فردی و اجتماعی زیان‌بارِ ناشی از آن سبب شده است تا سیاست‌گذاران تقنینی، قضایی و اجرایی کشور درصدد چاره‌جویی برای برون‌رفت از این بحران کیفری برآیند؛ بحرانی که هم‌چنان ادامه دارد. همایش «مدیریت جمعیت کیفری؛ نظریه و رویه» در پی آن است تا این چاره‌جویی‌ها را در پرتو آخرین دستاوردهای علمی و تجربی مورد ارزیابی و بررسی قرار دهد.

 

 

آخرین مهلت ارسال چکیده مقالات: 20 اسفند 1397

زمان برگزاری همایش: 10 اردیبهشت 1398

آخرین مهلت ارسال مقالات: 31 خرداد 1398

 این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید

دبیرخانه همایش

02129903044

   

غلامرضا قلی­پور

09059563120

 

دبیر علمی همایش: دکتر نسرین مهرا

 

 کمیته علمی همایش (به ترتیب الفبا):

- دکتر محمدعلی اردبیلی

- دکتر عبدالعلی توجهی

- دکتر حسن جعفری

- دکتر علی خالقی

- دکتر عبّاس شیری

- دکتر لمیا رستمی تبریزی

- دکتر باقر شاملو

- دکتر مهدی صبوری­پور

- دکتر علی صفاری

- دکتر محمد فرجیها

- دکتر جعفر کوشا

- دکتر فیروز محمودی جانکی

- دکتر حسنعلی مؤذن­زادگان

- دکتر نسرین مهرا

- دکتر سید علیرضا میرکمالی

- دکتر حسین میرمحمدصادقی

- دکتر علی­حسین نجفی ابرندآبادی

- دکتر رحیم نوبهار

- دکتر امیرحسن نیازپور

- دکتر جعفر حسنی

- دکتر قاسم محمّدی

 

محورهای همایش:

  1. محورهای اصلی همایش:

1-1. محورهای نظری

مجازات و امنیت اجتماعی

مجازات و کنترل اجتماعی

1-2. محورهای کاربردی

 راهبردها و روش‌‌های مدیریت جمعیت کیفری در مرحله قانون‌‌گذاری

راهبردها و روش‌‌های مدیریت جمعیت کیفری در فرآیند کیفری

  1. محورهای فرعی همایش

2-1. محورهای نظری

حق بر مجازات نشدن: بنیان‌‌های فلسفی و جلوه‌‌های حقوقی

نظریه جرم‌‌انگاری: بنیان‌‌ها، اصول و محدودیت‌‌های جرم‌‌انگاری

کیفرزدایی: بنیان‌‌های نظری و جلوه‌‌های حقوقی

کیفرگرایی: بسترها، گونه‌‌ها و چالش‌‌ها

هزینه‌‌های مجازات: تحلیل اقتصادی مجازات‌‌ها در نظام حقوقی ایران

2-2. محورهای کاربردی

سازوکارهای کاهش جمعیت کیفری در سیاست‌‌های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران

موانع و  راهکارهای سامان‌‌دهی جمعیت کیفری زندان‌‌ها در نظام عدالت کیفری ایران

موانع و راهکارهای حقوقی جرم‌‌زدایی، کیفرزدایی و قضازدایی در نظام حقوقی ایران

موانع و راهکارهای توسعه مجازات‌‌های اجتماعی در نظام عدالت کیفری ایران

موانع و راهکارهای توسعه سیاست حبس‌‌زدایی در نظام حقوقی ایران

 

همایش ملی مدیریت جمعیت کیفری؛ نظریه و رویه در اردیبهشت 1398 در دانشگاه شهید بهشتی برگزار خواهد شد.

 

الف) موضوع همایش:

 کیفر مجرمان از ابزارهای قدیمی و در عین حال رایج کنترل اجتماعی و مبارزه با بزهکاری است. این ابزار در طول تاریخ، تحولات زیادی را از سر گذارنده و اَشکال و روش‌های متعددی به خود گرفته است. در ایران امروز نیز قوانین کیفری، روش‌های متعدد و متنوعی از مجازات کردن را در خود جای داده‌اند.

 صرف نظر از این‌که مجازات چه شکلی داشته باشد، تحمیل و اجرای آن، همواره در کنار سود و کارکردهای مطلوب احتمالی، هزینه‌هایی نیز برای جامعه و محیط پیرامونی آن به بار می‌آورد. هزینه‌های مالی و غیرمالی زندان، هزینه‌های جانبی سلب حیات و ... از جملة این هزینه‌ها هستند.

 از این رو، امروزه قانون‌گذاران به هنگام استفاده از ابزار کیفری و مجازات به عنوان ضمانت اجرای قوانین، به هزینه‌ها و فواید حاصل از این ابزار توجه ویژه دارند و از مجازات «به عنوان آخرین حربة» کنترل اجتماعی استفاده می‌کنند. پس از تصمیم به استفاده از ضمانت اجرای کیفری نیز در گزینش نوع و روش مجازات سعی بر آن است که هوشمندانه عمل شود، به گونه‌ای که با کم‌ترین هزینه‌های مادی و معنوی برای بزه‌کار، بزه‌دیده، نظام عدالت کیفری و در نهایت، جامعه، بیشترین منافع از مجازات حاصل شود.

 مدیریت منابع کیفری، به استفادة هوشمندانه از مجازات در مرحلة قانون‌گذاری خلاصه نمی‌شود، بلکه در مرحلة صدور حکم مجازات و اجرای آن توسط مقامات و مراجع قضایی نیز سعی بر آن است تا از طریق اعطای اختیارات قضایی، رهنمودهای تعیین کیفر و ...، کاربست مجازات‌ها در احکام کیفری و همچنین اجرای آن به صورت هوشمند مدیریت شود.

 سیاست مراجع و مقامات تقنینی، قضایی و اجرایی کشور تأثیر انکارناپذیری بر نرخ جمعیت کیفری کشورها دارد. نرخ جمعیت کیفری در ایران و به عبارت دیگر مشمولان احکام کیفری، به‌ویژه زندانیان، همواره یکی از موضوعات چالش‌برانگیز و مورد توجه سیاست‌گذاران کیفری بوده است. طی سال‌های اخیر، جمعیت زندان‌ها و تراکم کیفری تبدیل به معضل مهمی شده است که سیاست‌گذاران تقنینی، قضایی و اجرایی کشور درصدد چاره‌جویی برای برون‌رفت از این معضل برآمده‌اند. همایش «مدیریت جمعیت کیفری؛ نظریه و رویه» در پی آن است تا این چاره‌جویی‌ها را در پرتو آخرین دستاوردهای علمی و تجربی مورد ارزیابی و بررسی قرار دهد.